Till dig som ska tapetsera om

Ja, det är underbart väder här i Falkenberg idag och snart ska jag ta en promenad längs med havet. Men först kommer det ett inlägg till dig som är helt ny på tapetsering och kanske har ett rum i hemmet som ska tapetseras om. Jag vet hur det känns, det är mycket som ska göras och man vet inte riktigt hur man ska göra. Men det är inte så svårt, det tar bara lite tid och tålamod.

Du kan anlita en målare eller så provar du själv! Det första du behöver göra är att välja tapet. Tapeter finns i många olika stilar, material och färger. Du kan till exempel välja en tapet med ett mönster som du gillar eller en tapet i en färg som passar in i rummet. När du har valt tapeten, är det dags att börja tapetsera om.

Det är viktigt att du förbereder rummet på rätt sätt innan du börjar tapetsera. Detta kan din målare göra om du anlitar en. Du behöver rengöra väggarna från smuts och damm, och gör gärna en grundrengöring med tvålvatten. Om det finns gamla tapeter kvar på väggarna, måste de tas bort. Det gör du enklast med en skrapa eller kniv. Se till att inte skada väggen när du tar bort tapeten.

Nu är det dags att börja tapetsera om. Gör ett snyggt och jämnt arbete genom att följa två enkla steg.

1. Börja med att mäta upp hur mycket tapet du behöver. Tapeter säljs vanligen i rullar som är 10 meter långa. Räkna ut hur många rullar du behöver, så att du inte köper för mycket eller för lite tapet.

2. Förbered väggarna på rätt sätt. Börja med att fukta tapeten i vatten, så att den blir mjuk och lättare att arbeta med. Låt tapeten ligga i vatten i några minuter innan du börjar tapetsera. Lycka till!